Leren zingen in 11 stappen

IMG_2969Bijna alle zangleraren zijn het erover eens dat iedereen kan leren zingen! Veel mensen zingen graag onder de douche of in de auto. Wij leren je beter zingen zodat de mensen om je heen het ook kunnen verdragen!

1. Leer goed te ademen

Dit is de belangrijkste tip. Zingen is een verlenging van praten en het gebeurt met lucht. Om goed te zingen moet je ademhalen in je buik. Verplaats je adem dus van je borst naar je buik. Zorg dat je borst niet op en neer beweegt.

2. Sta rechtop

Ga rechtop staan met de ene voet net iets voor de andere. Zet je voeten op schouderbreedte. Hierdoor maximaliseer je je longcapaciteit en kun je beter zingen. Je kunt zo beter kracht zetten vanuit je buik en krachtiger zingen.

3. Doe altijd een warming-up

Warm, voor je gaat zingen, je stem eerst op door noten te zingen in verschillende octaven, zoals het bekende ‘la la la la la la la la la’.

4. Laat de lucht stromen

Oefen met diep inademen en het geleidelijk laten wegstromen van de lucht. Het geleidelijk verdelen van je lucht is nodig om goed en beheerst te kunnen zingen. Je kunt dit oefenen door eerst diep in te ademen, je vinger bij je lippen te houden, je lippen bijna tegen elkaar te houden en een ‘bbbbbbbb’ geluid te maken met je stem. Zodra je lippen stoppen met vibreren is de lucht op en moet je weer inademen.

5. Oefen met klinkers

Zing de klinkers (AH, OH, UU, ii, EE) op verschillende toonhoogtes. Wanneer je klinkers zingt houd je je kaak ontspannen en de tong naar voren. Klinkers zijn belangrijk omdat die tijdens de zang de woorden vormen. Articuleer goed, zorg dat de tonen duidelijk zijn.

6. Zoek uit hoe hoog je kunt gaan

Als je problemen hebt met hoge of lage noten zoek dat uit hoe hoog of laag je noten kunt zingen. Zorg ervoor dat je noten zingt in octaven die prettig voelen. Als je hoger zingt dat je stem aankan klinkt dat niet mooi. Hoge nummers kunnen ook lager worden gezongen. Handig is om een artiest te zoeken met hetzelfde stemgeluid als jij. Met deze liedjes kun je dan goed repeteren.

7. Ontwikkel je stemspieren

Indien je een zwakke stem hebt is dit vaak de oorzaak van zwakke spieren rondom je stembanden. Je kunt deze spieren trainen door elke dag 30 minuten te zingen. Hierdoor zal je stem sterker worden en zul je meer aankunnen. Ook wanneer je van jezelf al een sterke stem hebt is dit belangrijk. Het beschermt je stem tegen blessures.

8. Neem jezelf elke maand op

Maak maandelijks een opname van je stem om te checken of je vooruitgang boekt. Zing op deze opnames steeds dezelfde nummers zodat je ze makkelijk kunt vergelijken. Kies een makkelijk nummer, een gemiddeld nummer en een moeilijk nummer. Zo kun je checken hoeveel je zang is verbeterd.

9. Wees realistisch in je verwachtingen

Wanneer je dagelijks minimaal 20 minuten oefent merk je binnen vier weken resultaat. Zorg dat je regelmatig oefent en wees realistisch. Als je je 100% inzet kun je in drie maanden je stem compleet transformeren. Ben je echt serieus over zingen? Ga dan eens langs bij een zangcoach om je te laten begeleiden.

10. Onthoud dat iedereen moest trainen

Besef dat iedere grote zanger heeft moeten werken aan zijn of haar stem. Vaak klinkt de zang van een professional natuurlijk en eenvoudig. Dit komt door de jaren oefening die die persoon in zijn of haar stem heeft gestoken. Hoe meer je zelf oefent, des te meer respect je zult krijgen voor je idolen!

11. Werk aan je eigen stijl!

Zodra je de basistechnieken onder knie hebt kun je werken aan je eigen stijl. Zorg dat je je eigen stem laat spreken en zing op jouw manier!

Pin It

Comments are closed.